Onder de noemer ‘bis! bis! bis!’ bieden theatergezelschap Het Laagland, SALLY Dansgezelschap Maastricht en philharmonie zuidnederland hun educatieve cultuuraanbod voor het primair onderwijs in Limburg voortaan gebundeld aan. In april viel bij alle Limburgse basisscholen een gezamenlijke educatiebrochure voor 2023/2024 op de deurmat. Door de krachten te bundelen willen de drie gezelschappen het onderwijs nog beter bedienen en hun impact in Limburg verder vergroten.
Bis! bis! bis! staat natuurlijk voor ‘we willen meer’ en is een knipoog naar de afkorting van Basis Infrastructuur, de regeling waartoe de drie partners behoren en daarmee landelijk erkend kwalitatief hoogwaardige spelers zijn op het gebied van jeugdpodiumkunsten. Het Laagland maakt theater, SALLY staat voor dans en philharmonie zuidnederland produceert klassieke muziek. Daarbij wordt, vaak in samenwerking met het onderwijs, educatief lesmateriaal ontwikkeld.
bis, tussenwerpsel [bies]
kreet waarmee het publiek bij een voorstelling of concert om een toegift vraagt
Nieuwe stap in beproefde samenwerking
De drie gezelschappen werken al langer op diverse vlakken met elkaar samen. Zo ontwikkelen ze vaker samen voorstellingen en delen ze op regelmatige basis kennis met elkaar. SALLY en philharmonie zuidnederland maakten samen de succesvolle schoolvoorstelling ‘Heartbeat’, Het Laagland en philharmonie zuidnederland brachten afgelopen kerst ‘De Notenkraakster’ en Het Laagland en SALLY coproduceerden de voorstelling ‘Vreemde Eend’, waarvan in 2021 door ZAPP/EO een ‘remake’ is uitgezonden als tv-serie.
Nicolle van Lith (SALLY): “We bundelen onze krachten graag om samen met elkaar en met het onderwijs nog meer kinderen onder schooltijd toegang te geven tot bijzondere jeugdpodiumkunsten. Ook willen we het makkelijker maken voor het onderwijs om met ons in contact te komen.”
Simone Mager (Het Laagland): “We hebben een gezamenlijke missie en dat is zoveel mogelijk kinderen in Limburg professionele podiumkunst laten ervaren. Volgens ons is dit een onmisbaar aspect in de ontwikkeling van ieder kind; de fantasie wordt geprikkeld, hun belevingswereld wordt groter en we brengen hen op een invoelbare manier in aanraking met thema’s die voor hen van belang zijn.”
Adeline van Campen (philharmonie zuidnederland): “Daarnaast willen we kinderen zoveel mogelijk onderdompelen in de magie van het theater: dat grote gebouw, het zachte pluche, de indrukwekkende zaal en vooral de live-ervaring. De ontmoeting met musici, dansers en acteurs brengt verbeeldingskracht ten volle naar boven.”
Negen voorstellingen
Het gezamenlijke educatieaanbod 2023-2024 bestaat uit maar liefst negen educatieve voorstellingen en projecten voor kinderen van groep 1 t/m groep 8. Tijdens twee inspiratiemiddagen, op 17 mei in Poppodium VOLT georganiseerd door de Domijnen en 7 juni in de ECI Roermond georganiseerd door de ECI en Munttheater Weert, presenteren de gezelschappen voorproefjes uit hun aanbod aan basisschool leerkrachten en ICC’ers. Tijdens deze dagen kunnen zij ervaren wat de gezelschappen in petto hebben en geven de educatoren van de gezelschappen toelichting op de uitgangspunten van het educatieve programma.
Alle informatie over de inspiratiemiddagen en het gezamenlijke educatieve aanbod is ook terug te vinden op de websites van de andere gezelschappen:
www.philharmoniezuidnederland.nl/primaironderwijs
www.sallydansgezelschapmaastricht.nl/ontmoet/