Op 15, 16 en 17 december vond de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht. Met Zuidzone op pad in Geleen-Zuid plaats. Tijdens deze theatrale route door de wijk bekeken bezoekers verschillende kleine voorstellingen. Een route door tuinen, straten én huizen die een bijzonder inkijkje gaf in het leven van de bewoners van Geleen-Zuid. Wat betekent thuis voor hen? Gevoelige onderwerpen die recht uit het hart komen.
Hieronder kun je een aantal terugblikken vinden over de evenementen die voorafgaand aan de voorstelling plaatsvonden. Ook kun je lezen over de voorstelling zelf.
Terugblik: 'Hier brandt NOG altijd licht. Met ZuidZone op pad in Geleen-Zuid', 15, 16 en 17 december
Bij echte winterse temperaturen bezochten maar liefst 160 bezoekers de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht, met ZuidZone op pad in Geleen-Zuid. Het overkoepelende thema: wat betekent thuis voor jou? Op verschillende plekken in de wijk, in huizen, tuinen en straten, kwam het publiek via een wandeling theater, muziek en kunst tegen. De aanwezigen konden alle verhalen die daarbij hoorden volgen met een koptelefoon. De route was een groot succes en maakte veel indruk op de bezoekers. Dat bleek vooral uit de reacties die we ontvingen:
“Heel indrukwekkend en verrassend. Complimenten voor jullie allen. Het was een hele mooie sfeervolle, leerzame voorstelling.” - Tina
“ZO onder de indruk en nog steeds geraakt door het voorrecht achter de voordeur te mogen kijken wat het hart van onze bewoners en onze wijk ons te vertellen heeft. Dit gaat niet over zien en horen, maar over voelen en beleven.” - Jolanda
“Magisch. Bij een temperatuur van -7 graden de laatste voorstelling bijgewoond. In één woord geweldig. Wat een sfeer, ambiance, lieve bewoners/theatermakers, artiesten, gevoelige onderwerpen en vanuit het hart. Chapeau, een dik verdiend compliment voor jullie allemaal die dit mogelijk hebben gemaakt." - François
"De theatermakers van Het Laagland maakten kennis met de inwoners, leerden hun verhalen écht kennen. Samen vertelden zij het verhaal van de wijk uit het hoofd het hart." - Judith
Startpunt van de theaterwandeling was de Van Goyentuin. Wijkmakers en beeldden samen met maker Karlijn uit hoe zij elkaar in 2021 leerden kennen toen ze samen in de tuin werkten. Het publiek werd getrakteerd op een heerlijk kopje pompoensoep volgens het recept van Angelique (hieronder te vinden). De tweede locatie was de Teniersflat, waar maker Talla en een aantal wijkmakers de bezoekers uitdaagden om na te denken over wat 'thuis' voor hen betekent. Het publiek kreeg filmfragmenten te zien en mocht gedachtes op de muren schrijven over het thema ‘thuis’.
Aangekomen bij de Wagenaarflat werd de groep in tweeën gesplitst. In het ZuidZone-appartement was er een tentoonstelling te zien met schilderingen van wijkmakers en maker Sarai. Lemlem gaf een prachtige harpsolo, waarbij zij live zong. Viënna liet in een korte 'balkon-voorstelling' zien wat het thema 'thuis in je hoofd' voor haar betekent. Bij Gerda thuis was haar imposante kerstdorp het decor voor een hartverwarmend hoorspel, geschreven en gemonteerd door maker Sebas (Gerda's verhaal is te lezen via de Limburger en te zien via L1).
Het eindpunt van de route was de Wappertuin, waar iedereen even kon opwarmen met een kopje Marokkaanse muntthee, glühwein of warme chocomel tijdens een Marokkaanse theeceremonie.
Terugblik: 'PUSSY' in de Zuidkamer, 8 december
Voor de mensen die niet konden wachten op de voorstelling Hier brandt NOG altijd licht. Met ZuidZone op pad in Geleen-Zuid (15,16,17 december) speelden Sebas van der Donk en Marcos Valster Costa Ferreira op 8 december hun voorstelling PUSSY in de Zuidkamer. Om 16:00 en 19:00 uur was iedereen welkom om te komen kijken. Het publiek was vol enthousiasme!
Terugblik: open huis, 16 november
Makers, wijkmakers en geïnteresseerden kwamen op 16 november samen in het makers-appartement in de Wagenaarflat. Tijdens een 'open huis' werden de plannen voor Hier brandt NOG altijd licht gepresenteerd. Ongeveer 40 mensen waren aanwezig. De makers stelden zich voor en alle aanwezigen schilderden samen 'Happy Stones' en genoten van de kookkunsten van tante Joos.