Elkaar ontmoeten met oprechte aandacht, hoe doe je dat? Die vraag stelde Kiki van Aubel zichzelf toen ze in 2020 Geleen-Zuid binnenkwam. Om kennis te maken met de mensen uit de wijk creëerde zij samen met Ilse Dorine een ontmoetkoffer. Het Laagland wil iedereen de mogelijkheid geven om met deze tool te ontmoeten en belangrijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Kiki werkte daarom het idee van de koffer verder uit. Nu is er een exemplaar dat iedere belangstellende kan lenen om dit zelf te ervaren.
In 2020 ging Kiki voor het project ZuidZone aan de slag in Geleen-Zuid. Om te starten met het maken van theater moest ze eerst de mensen uit de wijk leren kennen. Dat was niet gemakkelijk door de coronapandemie. Kiki vulde allerlei potjes met geuren en smaken, stopte die ontdekkingen in een gele koffer en ging samen Ilse Dorine op pad. 129 mensen bezochten ze voor een kopje thee of koffie en een goed gesprek. Alle deelnemers kregen op hun beurt ook de gelegenheid om zelf nieuwe mensen te ontmoeten met de koffer.
Het vinden van nieuwe manieren om mensen te ontmoeten werd een artistiek onderzoek naar hoe je een oprechte connectie kunt aangaan met elkaar. De koffer bleek daar de juiste tool voor. Bij Kiki en Het Laagland ontstond de wens om deze tool in bruikleen te kunnen geven. Kunstenaar Bas Zuijderland maakte vervolgens twee koffers. Een exemplaar is voor de makers van ZuidZone, om wijkmakers te leren kennen en om buurtbewoners elkaar te laten ontmoeten. De tweede koffer kan iedere belangstellende in bruikleen nemen. Voorbeelden van instellingen die al aan de slag gingen met oprecht ontmoeten zijn Knooppunt Informele Zorg, de Zonnebloem, Zuyderland, de Coalitie tegen Eenzaamheid en Glana. Deze instellingen gebruikten de koffer vooral om specifieke onderwerpen bespreekbaar te maken, zoals eenzaamheid, het verlies van herinneringen door dementie of angst voor de dood. Kiki: “De koffer is als het ware een cadeautje voor de wijk. Het is fijn om iets achter te kunnen laten, iets tastbaars waar iedereen meteen mee aan de slag kan.
Om het gebruik van de koffer gemakkelijk te maken zijn alle voorwerpen binnenin genummerd. In de deksel staat ook een QR-code naar een video waarin Kiki haarfijn uitlegt hoe je zelf met de koffer aan de slag kunt gaan. Voordat je start met ontmoeten doe je de lampjes in de koffer aan, biedt je je gesprekspartner een kopje thee of koffie aan en kun je via een boxje muziek opzetten. Als je beide op je gemak bent is het tijd voor de eerste vraag: hoe ben jij hier gekomen? Aan de hand van een tijdlijn in de deksel van de koffer vertel je over je levensloop en momenten die daarin voor vormend waren. Door open te zijn over je eigen verhaal, nodig je de ander uit om dat ook te zijn. Met behulp van vragenkaarten en magneten met pictogrammen werk je daarna het verhaal van je gesprekspartner uit. De koffer bevat lege kaarten en magneten zodat je deze optimaal kunt personaliseren. Na het gesprek kun je voor verschillende vervolgstappen kiezen. Stuur je elkaar een kaartje? Ga je opnieuw in gesprek? Of gaat je gesprekspartner aan de hand van hun eigen verhaal een nieuw persoon ontmoeten?
De koffer is beschikbaar voor bruikleen. De enige voorwaarde voor het gebruik ervan is dat deze schoon en aangevuld inlevert. Zo kan de volgende persoon er meteen mee aan de slag.
Voor meer vragen óf een reactie over jouw ervaringen met de koffer kun je terecht bij zuidzone@hetlaagland.nl.