Terugblik Keti Koti 2024

Op zaterdag 29 juni organiseerde Het Laagland samen met theatermaakster Nina-Elisa Euson voor de tweede keer een Theater voor Keti Koti bijeenkomst in Sittard-Geleen. Nina-Elisa Euson stelde het programma samen en presenteerde de avond. De bijeenkomst vond plaats in Museum Het Nieuwe Domein (locatie Kapitelstraat 6) in Sittard. Het publiek was welkom van 16:00 tot 21:00 uur.  

FREE HERI HERI FOR ALL

Een nieuw onderdeel dit jaar was de Free Heri Heri maaltijd. Het Laagland maakte hierbij gebruik van het concept Free Heri Heri For All, ontwikkeld door KIP Republic. KIP Republic werkt ieder jaar samen met verschillende instellingen in Nederland om Heri Heri maaltijden aan te bieden. Het Surinaamse gerecht Heri Heri stamt uit de tijd van de slavernij en bevat ingrediënten die de tot slaaf gemaakten op de plantages tot hun beschikking hadden, zoals cassave, zoete aardappel en vis. Deze ingrediënten kregen ze van de slavenhouders of verbouwden ze zelf. 

Op 29 juni kwam een groep vrijwilligers bij elkaar in de keuken van Het Toon Hermans Theater om onder leiding van chef Manny Dassen Free Heri Heri maaltijden te maken. Deze maaltijden werden tijdens het evenement gratis uitgedeeld aan het publiek. Vrijwilliger Mirella Vilerius werd tijdens het koken gefilmd door L1. In deze video vertelt Mirella over het gemis van een Keti Koti viering in Sittard-Geleen in het verleden. Het artikel kun je lezen op de website van L1

Free heri heri koken

De vrijwilligers aan het werk

Free Heri Heri For All

Affiche Free Heri Heri For All 2024

Free Heri Heri bakjes

De bakjes met Heri Heri

PROGRAMMA

Naast de Free Heri Heri maaltijd werden er dit jaar opnieuw persoonlijke verhalen verteld op het podium. Nina ging in gesprek met Peggy-Ann van Dijk, Shurick Jantje en Henna Toppenberg over Keti Koti en het slavernijverleden van Zuid-Limburg. Ischa den Blanken vertelde over zijn podcast Moksi, waarin hij aan de hand van het verhaal van zijn tachtigjarige, Surinaamse oma zijn eigen wortels onderzoekt. Ruby & Daniëlle Cathalina van dansschool Ruby Pure Latin gaven een salsaworkshop en vertelden over de geschiedenis van deze dans. Anton de Bies speelde een fragment uit zijn muziektheatervoorstelling over de Curaçaose verzetsstrijder Tula. In deze voorstelling kruipt De Bies in de rol van Tula, die in gesprek gaat met zichzelf om het publiek stil te laten staan bij de doorwerking van de slavernij in het heden. De band Maxime X Glyn sloot de avond af met hun dromerige muziek.

In de hal van het museum waren twee films te zien. De mini-documentaire die Nina vorig jaar met Paresh Angelina maakte was opnieuw te bekijken. Daarnaast maakte Nina een korte film met Jong Laaglander Zoï. Fotograaf Gerzon Karizina maakte samen met Nina een foto-expositie over mensen uit de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap van Sittard-Geleen. De expositie was tijdens het evenement ook in het museum te zien. 

In De Limburger verscheen een artikel over Keti Koti in Limburg.  

Keti Koti 2024 Nina met Shurick en Henna

Nina op het podium met Shurick & Henna

Keti Koti 2024 Nina met Ischa

Nina in gesprek met Ischa

Keti Koti 2024 Anton de Bies

Anton de Bies op het podium