In ‘Het Sterrehuis’, een coproductie met Cultura Nova, liet Laaglandhuisschrijver Annet Bremen zich voor het script inspireren door eigen onderzoek en interviews met oud-medewerkers en -kinderen van dit bekende Heerlense kindertehuis. Hun herinneringen vormen de basis voor deze even indringende als lichte voorstelling, waarin we vier kinderen volgen die opgroeien in Het Sterrehuis. Peet mist zijn moeder, Mea wil niets liever dan naar een pleeggezin, Frenkie zoekt zijn familie en Summer wil nooit meer terug naar huis. We gaan mee in hun wereld waarin de fantasie steeds weer wordt doorbroken door de harde werkelijkheid. Deze voorstelling voor iedereen van 10 tot 110 jaar (regie: Silke van Kamp) is exclusief te zien tijdens Festival Cultura Nova, van 26 augustus t/m 4 september 2022.
Vanaf 1 oktober 2022 wordt de kleine zaal van het Toon Hermans Theater in Sittard-Geleen omgedoopt tot Laaglandzaal, wat wordt gevierd tijdens het premièreweekend van ‘Boel Gevoel’ (4+, regie: Annelies van Wieringen). Twee kleuters gaan op uitbundige, muzikale ontdekkingstocht naar wat gevoelens precies zijn en wat je ermee kunt. Als zo’n boel gevoel ineens boven komt, wat doe je dan? Wat gebeurt er als je je boosheid niet meteen remt, je tranen niet gelijk droogt, maar alles eerst juist tot in je tenen doorvoelt? Deze ongeremde revue is ook nog in Sittard te zien op zondag 2 oktober, daarna volgt een tournee door heel Nederland en België.
Meer versterkende voorstellingen
Het Laagland focust in 2022-2023 in het bijzonder op versterkende voorstellingen om je power, weerbaarheid en eigenheid te laten groeien. Met ‘Wil je een snoepje?’ (10+, regie: Belle van Heerikhuizen) snijdt het gezelschap een thema aan waar zeker door de actualiteit iedereen wel eens over nadenkt, volwassenen niet graag over praten, maar kinderen wel volop over fantaseren: de angst om meegenomen te worden. De voorstelling, te zien vanaf 22 oktober 2022, is een theatrale handreiking om het daar juist wél over te hebben.
In de decembermaand wordt opnieuw de samenwerking opgezocht met philharmonie zuidnederland in ‘Limburgse Kerst: De Notenkraakster’ (6+, regie: Lennart Monaster). Een prachtige muzikale vertelling én een sing-a-long in één, met Kiki van Aubel op de theatervloer, te zien van 16 t/m 21 december 2022 in de theaters van Kerkrade, Maastricht, Sittard en Venlo.
Vanaf 20 januari 2023 speelt het energieke ‘Pippi Powerrrrr!’ (8+, regie: Inez Derksen) in de theaters, waarin een bonte club actrices de zaal bespeelt en op zoek naar gaat naar wat het betekent om trouw te blijven aan jezelf. Wat is jouw power? Met Pippi Langkous als absoluut rolmodel, maar ook voorbeelden als Billie Eilish, Simone Biles, Stromae en Greta Thunberg.
Aanbod voor het onderwijs
Ook in 2022-2023 zijn we weer volop actief in het maken en spelen van speciaal aanbod voor basisscholen en middelbare scholen, samen met onze culturele partners. Met Toneelgroep Maastricht brengen we twee ‘theater in de klas’ voorstellingen voor 14 jaar en ouder: ‘KOSMOS’ (over waarom we zo kijken naar elkaars verschillen) en een reprise van ‘PUSSY’ (over de genderjungle die middelbare school heet). Samen met SALLY Dansgezelschap Maastricht brengen we ‘In je Smoel - ECHTNEP’, een gevarieerde mix van theater en dans. Voor ons volledige onderwijsaanbod, klik hier.
Theater waar je van groeit
Het Laagland maakt al meer dan twintig jaar theater waar je van groeit. Die groei is ook voelbaar in theaterwerkplaats Jong Laagland, waar kinderen en jongeren tussen 8 en 20 jaar hun acteer- en maakvaardigheden kunnen ontwikkelen. Het nieuwe seizoen start op 19 september, voorafgegaan door een open dag op zondag 11 september.
In Geleen-Zuid is Het Laagland met theatermakers aan de slag in het meerjarig project ZuidZone. Vanuit de Makersflat met de herkenbare gele voordeur ontmoeten theatermakers de bewoners, luisteren ze naar hun verhalen en wisselen uit wat hen onderscheidt én verbindt. Samen met de buurt bedenken en organiseren ze projecten met theater en muziek, maar soms ook met radio, fotografie, VR, beeldende kunst, tuinieren of koken. Vanuit deze diverse theatrale ontmoetingen gaan ze altijd voor de verbinding en verwondering die het gewone bijzonder maakt. Zo ontstaat wederzijds ruimte voor een verrijkte blik op (samen)leven en op je echt thuis voelen in je eigen buurt.