Negen voorstellingen voor Het Laagland in 2021-2022

29-06-2021
Theatergezelschap Het Laagland heeft haar 20-jarig bestaan in de eerste helft van 2021 niet ál te uitbundig kunnen vieren, maar haalt dat in 2021-2022 ruimschoots in. Er staan komend seizoen maar liefst negen voorstellingen op het programma, waaronder twee nieuwe tourneevoorstellingen: ‘2021: Een Ruimtereis’ en ‘Met Zonder Ballen’ én verlengingen van eerder door COVID-19 onderbroken tournees van ‘Kanonnenvoer’ en ‘WOOSH!’.

Het nieuwe seizoen trapt feestelijk af op Festival Cultura Nova, waar van 27 augustus t/m 5 september in het Royal Theater de locatievoorstelling ‘Cinema Royal’ te zien is, een ode aan de mooiste bioscoop van Limburg. Schrijver Benny Lindelauf, recente winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs en een zilveren griffel- haalde verhalen op van verschillende bioscoopbezoekers van toen en nu. Het resultaat is een feelgood theaterbelevenis voor iedereen vanaf 10 jaar. De cast bestaat uit een mix van professionele acteurs (o.a. Kiki van Aubel, Ilse Geilen en Martijn van der Veen), topamateurs (o.a. Quincy Grootjans) en talentvolle studenten en recente afstudeerders van Vista College Heerlen.

Theateraanbod voor de hele familie
Het gezelschap zal in het nieuwe seizoen meer dan ooit alle leeftijdsgroepen bedienen met haar theateraanbod. Op 25 september gaat ‘2021: Een Ruimtereis’ (4+) in première, met Joris Erwich en Kyra Bououargane, in een regie van Lennart Monaster. Deze verbluffende ‘houtje-touwtje kleuter-sciencefiction’ is er voor iedereen die nog weet óf juist vergeten is hoeveel durf ervoor nodig is om in slaap te vallen, in het donker te stappen en niet te weten wat gaat komen in de dromen van vannacht. Met gewichtloze dromen, buitenaardse humor en live gemaakte geluidseffecten laat deze ode aan verbeeldingskracht, moed én de film 2001: A Space Odyssey niemand onberoerd.

In ‘Met Zonder Ballen’ (14+), te zien vanaf 23 oktober, gaan transzoon Flip Zonne Zuijderland en zijn moeder Inez Derksen (artistiek directeur Het Laagland) samen de vloer op in een heel persoonlijke voorstelling. Centraal staat zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als ouder. Welke impact heeft ‘worden wie je bent’ op een gezin? Deze voorstelling, in een eindregie van Annelies van Wieringen, geeft een ontroerend en hilarisch eerlijk beeld.

‘Kanonnenvoer’ (8+) zal vanaf 15 januari 2022 opnieuw door heel Nederland te zien zijn met de originele cast (Folmer Overdiep, Gijs Nollen, Jessie Wilms, Dion Vincken en Bart Sietsema) in een regie van Lennart Monaster. ‘Kanonnenvoer’ is een spannend en fantasierijk verhaal over hoe het hart van een stoere veldkok ontdooit door een onverwachte vriendschap, geschreven door de bekroonde kinderboekenschrijver en Laaglandhuisauteur Benny Lindelauf.  

Daarnaast is er ook theater voor de állerkleinsten: ‘WOOSH!’ (1,5-3 jaar) is vanaf 6 maart 2022 weer terug in het theater. WOOSH! is een eerste, adembenemende kennismaking met theater voor dreumesen en peuters, gemaakt door Karlijn Hamer en Bram van Helden, met Inez Derksen als eindregisseur. Met kleine bewegingen, een beetje lucht en nieuwsgierig makende geluiden roepen de acteurs met pure eenvoud de volle verwondering op bij de allerkleinsten én hun ouders.

Limburgse samenwerkingen
Samen met philharmonie zuidnederland brengt Het Laagland dit najaar de educatieve film ‘Expeditie Orkest’ uit en in de opmaat naar Kerst werken de instellingen opnieuw samen in ‘Limburgse Kerst: De Notenkraakster’ (6+). Een prachtige muzikale vertelling én een sing-a-long in één, met Kiki van Aubel op de vloer, te zien van 17 t/m 23 december 2021 in de theaters van Kerkrade, Den Bosch, Maastricht, Sittard en Venlo. Het orkest wordt gedirigeerd door Arjan Tien, de spelregie is in handen van Annelies van Wieringen.

Ook op scholen biedt Het Laagland in 2021-2022 aansprekend aanbod. Speciaal voor het voortgezet onderwijs is ‘Our Life in Color’ (14+) ontwikkeld, in coproductie met VIA ZUID en Toneelgroep Maastricht. Anoek Oostermeijer en Mees Walter verwelkomen leerlingen in een mobiele theatertruck en nemen hen aan de hand van persoonlijke verhalen mee in hun zoektocht naar seksuele diversiteit. Deze voorstelling is uitermate geschikt als aanvulling op de bestaande seksuele voorlichting.

Samen met Toneelgroep Maastricht maakt Het Laagland ook de voorstelling ‘PUSSY’ (14+). Bestaat in 2021 ‘echt mannelijk’ of ‘typisch vrouwelijk’ überhaupt nog wel? Twee acteurs onderzoeken deze vraag in een persoonlijke, interactieve voorstelling in de klas. Voor het primair onderwijs keert, na het succes in 2020, de voorstelling ‘(Bijna) Alles Komt Goed’ (9+) terug. Een intieme, muzikale voorstelling met één acteur en één celliste, over kinderen met een chronische ziekte en aanvaarden dat je niet alles in eigen handt hebt; een zo kenmerkend gegeven voor deze tijd.

Theater waar je van groeit
Het Laagland maakt al twintig jaar theater waar je van groeit en produceerde al ruim 150 tournees, festivals en locatieprojecten. Het gezelschap heeft zich, naast theatervoorstellingen en het creëren van een talentontwikkelingsplek als theaterwerkplaats Jong Laagland, steeds meer verbreed om haar maatschappelijke werking te vergroten en nóg actiever een bijdrage te kunnen leveren aan ieders groei. Zo is Het Laagland in Geleen-Zuid met tien theatermakers aan de slag in het meerjarig traject ZuidZone. Vanuit een eigen makersflat met een herkenbare gele Laagland-voordeur ontmoeten theatermakers de bewoners, luisteren ze naar hun verhalen en wisselen uit wat hen onderscheidt én verbindt. Samen met de buurt bedenken en organiseren ze projecten met theater en muziek, maar soms ook met radio, fotografie, VR, beeldende kunst, tuinieren of koken. Vanuit deze diverse theatrale ontmoetingen gaan ze altijd voor de verbinding en verwondering die het gewone bijzonder maakt. Zo ontstaat wederzijds ruimte voor een verrijkte blik op (samen)leven en op je echt thuis voelen in je eigen buurt.