Fons Dejong van Musica Sacra over (Bijna) Alles komt goed

“Kinderen leven meestal meer in het moment”

14-05-2020
Soms blijken voorstellingen die al in voorbereiding zijn opeens actueler dan ooit. (BIJNA) ALLES KOMT GOED is er zo een. Een intieme, muzikaal ondersteunde theatersolo op basis van interviews met kinderen met een chronische ziekte, die Het Laagland ontwikkelt in samenwerking met Festival Musica Sacra dat plaatsvindt in september in Maastricht. Kinderen die ziek zijn weten als geen ander hoe het is om niet alles in eigen hand te hebben en zijn experts in het aanvaarden hiervan. Fons Dejong, projectleider van Musica Sacra licht toe waarom deze voorstelling naadloos past bij het thema van dit jaar, ‘aanvaarding en berusting’.

“Zoals wel vaker met Musica Sacra vallen dingen heel mooi op z’n plek. Is dit toeval? Ik weet het niet”, zegt Dejong. “Feit is dat we het thema ‘aanvaarding en berusting’ al vier jaar geleden tijdens de vorige cultuurplanaanvraag hebben bedacht voor dit jaar. Natuurlijk kun je zoiets als deze Corona-crisis niet voorzien, maar het voelt goed om juist in deze tijd iets te bieden dat relevanter is dan ooit.”

Vertrouwen
Het festival vindt plaats van 17 t/m 20 september in Maastricht, maar Dejong heeft nu al grote Abri-posters in de stad laten ophangen met het campagnebeeld. “Aan de ene kant om mensen een hart onder de riem te steken, maar zeker ook om te laten zien dat we er vertrouwen in hebben dat het festival doorgaat. Musica Sacra is geen evenement van de grote massa, dat werkt nu in ons voordeel. We kunnen bij vrijwel alle concerten en voorstellingen een anderhalve meter-scenario toepassen.”

Campagnebeeld Abri Musica Sacra

Accepteren
Een van die voorstellingen is (Bijna) alles komt goed, bedoeld voor zieke en gezonde kinderen en hun (groot-)ouders. “De programmacommissie van het festival wilde graag een voorstelling die echt gericht is op families, waar meerdere generaties samen van kunnen genieten. Vanuit het thema leek het me interessant iets te laten maken dat gaat over hoe terminale of chronisch zieke kinderen in het leven staan. Kinderen leven meestal veel meer in het moment. Zij lijken zich makkelijker te kunnen aanpassen en zijn daarmee vaak beter dan volwassenen in staat een situatie te accepteren en ermee om te gaan.”

Synergie
Dejong kan niet direct een bestaand script vinden dat hierover gaat en ziet in dit thema ook wel een mooie schrijfopdracht. Via de digitale weg vindt hij Malou de Roy van Zuydewijn. “Een theaterschrijver die schrijft voor jeugdgezelschappen en die ook nog eens als juf voor de klas staat. Beter kon niet, want zij is helemaal vertrouwd met de doelgroep en heeft vaker op basis van interviews met kinderen theaterteksten gemaakt. En dan is het ook nog een jonge vrouw, helemaal mooi, want er zijn echt teveel mannelijke schrijvers,” vindt Dejong.

Hij stelt een samenwerking voor met Het Laagland, waarmee hij vaker heeft samengewerkt voor Musica Sacra. Inez Derksen reageert direct enthousiast op de vraag om de regie op zich te nemen. Een voorstelling maken met Malou de Roy van Zuydewijn stond al langer op haar wensenlijstje. “Het was mooi om te merken dat er direct synergie was tussen die twee,” zegt Dejong. “Je voelt aan alles dat dit een voorstelling wordt die nog lang mee kan. Het is altijd extra waardevol als een project bij ons start, maar daarna nog vele malen gespeeld kan worden.”

Nieuwe wegen
Dejong is erg benieuwd naar het resultaat in september. Hij verwacht een bijzondere ervaring, waarbij je als publiek wordt geraakt, maar waarbij het zeker niet alleen zwaarmoedig zal zijn. “Juist opnieuw vreugde vinden na tegenslag en nieuwe wegen ontdekken ondanks of misschien wel dankzij moeilijke omstandigheden zullen hopelijk blijven hangen. Wie weet leer ik er zelf nog iets van. In een rolstoel terechtkomen lijkt mij een van de vreselijkste dingen die je kan overkomen. Ik heb weleens tegen mijn vrouw gezegd: mocht het ooit zover komen, rijd me dan maar in de Maas. Maar misschien denk ik hier na het zien van de voorstelling wel anders over.”

 

(BIJNA) ALLES KOMT GOED, bedoeld voor iedereen van 8 tot 108 jaar, is te zien tijdens Musica Sacra van 17 t/m 20 september in Maastricht. Houd voor meer informatie onze website of www.musicasacramaastricht.nl in de gaten.