Artist in School: Sneak Peek VIA ZUID II

Theatermakers Rajja Gomez Iglesias en Judith Westbroek delen hun ervaringen

03-10-2024
Op vrijdag 1 november om 20:30 uur delen Artists in School Judith Westbroek en Rajja Gomez Iglesias hun ervaringen en geleerde lessen tijdens de VIA ZUID Sneak Peek II in het Toon Hermans Theater in Sittard. Tijdens dit project op het Graaf Huyn College in Geleen onderzocht het duo wat er gebeurt als theatermakers structureel op een middelbare school aanwezig zijn. Kan dit het mentale welzijn van leerlingen en personeel verhogen?

Artist in School

Het bijzondere educatieve project Artist in School begon in 2022 met Anoek Oostermeijer en Mees Walter. Rajja Gomez Iglesias en Judith Westbroek waren een tweede schooljaar aanwezig op het Graaf Huyn College. Ze waren te vinden in de ‘Receptie van het Gevoel’ (tevens de kopieerruimte). Leerlingen en personeel konden binnenlopen voor een praatje of om hun hart te luchten. Op basis van deze ontmoetingen ontwikkelden zij theatrale interventies om lessen en vergaderingen op een nieuwe manier in te delen. Ook gaven zij een presentatiecursus, speelden ze een voorstelling over keuzestress en maakten ze samen met een grote groep leerlingen en personeel een musical. Het doel van deze activiteiten was het verbinden van leerlingen en personeel en meer ruimte creëren voor het bespreken van moeilijke onderwerpen. Vanuit de kunstenaarsmindset van het duo gingen leerlingen en personeel anders tegen elkaar en de school aankijken. Want iedereen heeft gevoelens en is meer dan de persoon die je tegenkomt op school.

Sneak Peek

De Sneak Peeks van VIA ZUID bieden een voorproefje van de activiteiten van de talenten die zij begeleiden. De Sneak Peek op 1 november is voor Rajja en Judith geen voorproefje maar een manier om hun periode als Artists in School af te ronden. Vol enthousiasme kwamen zij de school binnen, maar vaak liepen zij tegen weerstand en ongemak aan. Hoe creëer je dan toch een inclusieve en open sfeer? De Sneak Peek is interessant voor theaterliefhebbers, het culturele veld, het onderwijs en andere opvoeders. Bestel je tickets via de website van PLT. 

Partners

Artist in School is een artistiek onderzoek van Het Laagland naar een concept van Anoek Oostermeijer en Mees Walter in samenwerking met het Graaf Huyn College en VIA ZUID. Daarbij kregen zij ondersteuning van de gemeente Sittard-Geleen.